Deze dienstverlening is beschikbaar via: snelbalie (afhaling) / afspraak (aanvraag) / online
Informatie
Een reispas is een officieel document dat je nodig hebt om naar bepaalde landen te kunnen reizen. Voor een bezoek aan een EU-land volstaat een identiteitskaart meestal. Voor een reis naar een niet EU-land heb je meestal een reispas nodig en soms ook een visum. Een visum wordt altijd afgeleverd door de ambassade of het consulaat van het land van bestemming (in Belgiƫ).
Sommige landen eisen dat de reispas (of identiteitskaart) nog voor een bepaalde periode geldig is. Of dat zo is voor het land waar je naar reist, lees je op https://diplomatie.belgium.be. De reispas heeft een geldigheidsduur van 7 jaar en je kan hem niet verlengen. Als je oude reispas vervallen is, moet je dus een nieuwe reispas aanvragen. Ook minderjarigen moeten altijd een afzonderlijke reispas hebben. De reispas voor minderjarigen heeft een geldigheidsduur van 5 jaar.
Procedure
AANVRAGEN
Meld je persoonlijk aan bij de dienst burgerzaken. Je moet hiervoor een afspraak maken. Voor een reispas voor personen jonger dan 18 jaar moet zowel de jongere als 1 van zijn of haar ouders persoonlijk langskomen bij de dienst burgerzaken.
afhalen
Je ontvangt een e-mail of sms van zodra de reispas klaarligt. Je moet de reispas persoonlijk ophalen behalve wanneer je bij de aanvraag aan het loket een volmacht ondertekend hebt. De reispas voor personen jonger dan 18 jaar leveren we altijd aan de ouder bij wie het kind ingeschreven is, tenzij er een volmacht ondertekend is.
leveringstermijn
Vraag de dienst burgerzaken naar de exacte levertermijn tijdens jouw aanvraag. Reispassen in een gewone procedure leveren we niet elke dag. Reispassen voor gelijk welke procedure leveren we niet tijdens het weekend, ook niet op (brug-) en feestdagen.
WAT MOET JE MEENEMEN?
- Identiteitskaart.
- 1 recente pasfoto (in kleur) die niet ouder is dan 6 maanden (meer info op www.fotopaspoort.be).
- Eventueel je oude reispas.
Kostprijs
Jonger dan 18 jaar
- Gewone procedure: 38 euro (5 werkdagen)
- Dringende procedure: 216 euro (1e werkdag na aanvraag, als die voor 15.00 uur gebeurde)
- Zeer dringende procedure: 276 euro (4,5 uur na aanvraag, als die voor 15.30 uur gebeurde)
Vanaf 18 jaar
- Gewone procedure: 71 euro (5 werkdagen)
- Dringende procedure: 249 euro (1e werkdag na aanvraag, als die voor 15.00 uur gebeurde)
- Zeer dringende procedure: 309 euro (4,5 uur na aanvraag, als die voor 15.30 uur gebeurde)
Extra informatie
Wat bij verlies of diefstal?
Na een aangifte van verlies/diefstal is de reispas onomkeerbaar geannuleerd en onbruikbaar geworden. Wanneer je na deze aangifte je reispas terugvindt, mag je de reispas dus niet meer gebruiken!
Vluchteling, vreemdeling of staatloos
Ben je vluchteling, vreemdeling of staatloos? Neem dan contact op met de dienst burgerzaken om de mogelijkheden te kennen.
Tweede paspoort
Heb je een reis gepland naar landen die met elkaar in conflict zijn of heb je jouw paspoort tijdelijk niet in jouw bezit (bv. tijdens een visumaanvraag)? Vraag dan een tweede paspoort aan. De dienst burgerzaken kan je vertellen of je in aanmerking komt voor een tweede paspoort.