Ventilus

Gepubliceerd op maandag 15 juli 2024

Over Ventilus

WAT EN WAAROM?

Ventilus is de naam van het project dat door netbeheerder Elia werd uitgewerkt om stroomvoorziening van de windmolenparken aan land te brengen en verder landinwaarts te leiden. Waarom is dit volgens hen nodig? Omdat we de komende jaren steeds meer inzetten op hernieuwbare energie en het hoogspanningsnet in West-Vlaanderen op vandaag niet sterk genoeg zou zijn om de enorme toename van hernieuwbare energie te transporteren.

Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP)

Alvorens dit project kan worden opgestart, moet er eerst een wettelijk kader worden goedgekeurd dat het tracĂ© en de uitvoeringswijze (aanpak, technieken…) bepaalt. Dit gebeurt door de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (afgekort GRUP). Dit wordt opgesteld in opdracht van de Vlaamse Regering door het Departement Omgeving. Een GRUP is een document dat bestaat uit verschillende dossierstukken, gaande van voorbereidend onderzoeksmateriaal, milieueffectenbeoordelingen en een scopingnota tot meer concrete inhoud zoals grafische plannen met bijhorende voorschriften en een toelichtingsnota.

Volledig Ventilus dossier raadplegen

BEROEP AANTEKENEN

Nadat de Raad van State hierover een advies gaf, werd op 22 maart 2024 het GRUP definitief vastgesteld. Hiertegen kon tot en met maandag 15 juli 2024 beroep worden aangetekend bij de Raad van State. Het gemeentebestuur van Deerlijk liet zich bijstaan door een raadsman (advocatenkantoor Rasschaert) om beroep in te dienen.